2022

Resum de la Verema

L’any 2022 es caracteritza per la sequera i la calor de l’estiu que ha fet pràcticament a tota la geografia del nostre país. Ha estat un any poc generós en pluges i això ha influït en el rendiment final de les nostres vinyes.

A la zona del Penedès, la mitjana de pluges dels últims 40 anys, compresa entre els mesos d’octubre (inici any agrícola) fins al juliol, és de 450 l/m2 . Durant aquesta collita 2021-2022 ha estat de 328,2 l/m2 . Com veiem és inferior a la mitjana.

Durant el període comprés entre els mesos d’abril i agost (cicle vegetatiu de la vinya), agronòmicament està comprovat que la vinya necessita precipitacions al voltant de 150 l/m2 perquè tingui suficient reserva hídrica per assegurar el creixement de la vegetació fins arribar al moment òptim de la maduració. Concretament, en la collita actual (2022) han caigut 130 l/m2 , dels quals 42 litres són del mes d’agost i han contribuït positivament en el procés de maduració del raïm.

Pel que fa a les temperatures, la vinya porta un avançament de més de deu dies en la brotació: els mesos de desembre, gener, abril, maig, juny i juliol han estat molt més càlids del normal en comparació a l’any anterior. L’estiu ha estat extremadament calorós, fins i tot hem tingut una onada de calor durant diferents dies, fet que ha provocat un avançament molt ràpid de la maduració del raïm. Tot això ha comportat iniciar la verema de forma prematura.

Aquest any 2022 vàrem iniciar la verema el dia 10 d’agost amb la varietat chardonnay per a l’elaboració de vi base cava. Realitzem la verema de matinada per evitar l’excés de calor del dia i l’oxidació del most. Els mostos obtinguts tenen al voltant d’11,2 % vol. i una acidesa total de 5 g/l en sulfúric, un gran equilibri per elaborar un cava Reserva o fins i tot un Gran Reserva.

Al voltant del dia 16 d’agost iniciem la verema del macabeu, concretament aquesta varietat la recol·lectem a mà perquè té uns raïms molt grans i les màquines veremadores han de sacsejar molt els ceps perquè caiguin els grans de raïm, la qual cosa provoca el trencament de molts sarments. La verema es realitza a la matinada i durant el dia, encara que sigui un treball molt dur per les altes temperatures. Però tenim l’avantatge que al veremar manualment no hi ha trencament dels grans de raïm i, per tant, no hi ha oxidació en el most. Obtenim unes graduacions al voltant de 10 % vol. i una acidesa total sulfúrica de 5,2 g/l. Uns valors idonis per a un bon vi base cava.

Sobre el dia 25 d’agost iniciem la verema de la nostra varietat principal, el xarel·lo, que és la que més utilitzem en l’elaboració dels nostres caves. Obtenim uns vins al voltant d’un 11 % vol. i una acidesa total sulfúrica de 4,3 g/l.

Com podem veure, aquest any hem veremat quasi totes les varietats durant el mes d’agost. Si haguéssim esperat més temps, el grau alcohòlic hagués augmentat molt per obtenir vins per elaborar caves i l’acidesa hagués estat molt baixa, i haguéssim obtingut uns vins de caràcter càlid i amb poca frescor.

A partir del 8 de setembre comencem a veremar la varietat parellada, amb unes graduacions compreses entre els 9 i 10 % vol. i una acidesa total sulfúrica de 3,5 g/l.

En general, a grans trets podem dir que la collita 2022 ha estat “excepcional” si ens referim a la qualitat. No han aparegut atacs de botrytis cinerea, és a dir, de podridura gris, i ni tant sols hem hagut de treure ni un raïm del cep.

Pel que fa a la quantitat de raïm, podem afirmar que la collita ha estat un 20 % inferior respecte a la mitjana dels últims 10 anys. Es un any idoni per elaborar uns caves aptes per a la guarda superior, Reserva i Gran Reserva.

caCatalà